Gaan we meer thuiswerken in de toekomst?

steeds meer thuiswerken

Door het uitbreken van het coronavirus werken de meeste Nederlanders vanuit huis. Dit wordt aangeraden voor alle niet-vitale beroepen. Als het aan de Nederlandse Overheid ligt blijven we voorlopig thuis werken. Misschien wel tot het einde van het jaar. Daarnaast ervaren veel bedrijven dat thuiswerken minder problemen oplevert dan van tevoren vaak gedacht. Misschien wordt thuiswerken wel de nieuwe status-quo in de toekomst. 

Ik heb geen goede werkplek thuis, wat nu?

Niet iedereen heeft in huis een eigen kantoor of werkplek. Daardoor leeft er bij veel Nederlanders de vraag wie er verantwoordelijkheid is voor een goede werkplek. Tom Nicolai, advocaat arbeidsrecht, van Yspeert advocaten, zegt tegen het AD dat de werkgever verplicht is om de kosten van een goede werkplek te betalen, dit geldt ook voor thuis. Er staat wettelijk vast een welke regels een goede werkplek moet voldoen. Officieel kunnen werkgevers zelfs een boete ontvangen voor het niet naleven van deze regels. 

Kan ik een vergoeding afdwingen?

Het afdwingen van van een vergoeding is onwenselijk en komt weinig voor, omdat hiervoor een gerechtelijke procedure opgestart moet worden. Bijna alle werknemers zien af van het starten van een procedure tegen hun werkgever. Het is dus beter om dit soort zaken onderling op te lossen. 

Mogen we ook thuiswerken na de corona crisis? 

steeds meer thuiswerken

Sommige mensen staan te popelen om weer (een aantal dagen) op kantoor aan de slag te gaan, andere hebben het thuis prima naar hun zin. Arbeidsrechtadvocaat Marieke ten Broeke zegt tegen Trouw dat thuiswerken geen recht is voor een werknemer. Bedrijven nemen het verzoek vaak wel in overweging. Een veelgehoorde reden om het verzoek van thuiswerken te weigeren is, omdat het beter voor de continuïteit is als mensen fysiek aanwezig zijn op kantoor. 

Meer vragen over thuiswerken?

Heeft u nog meer vragen over uw rechten en plichten rondom uw werkplek en thuiswerken. In de Hoeksche Waard zitten meerdere advocatenkantoren die uw ondersteunen bij al deze prangende vragen. Een bekend advocatenkantoor in Oud-Beijerland is De Neef Advocaten. Zij zijn gespecialiseerd in uiteenlopende rechtsgebieden. Het advocatenkantoor staat bekend om zijn persoonlijke en klantgerichte aanpak.