Voorkom een burn-out

De burn-out is meer en meer een aandoening aan het worden die voor grote problemen zorgt in de maatschappij. Het heeft veel uitval tot gevolg en de effecten op de mensen die met de klachten te maken krijgen zijn enorm. Daar moet natuurlijk iets aan gedaan worden. Werknemers doen hier dan ook steeds meer aan. Ook kan jij er zelf iets aan doen. Zo zijn er een aantal bewezen preventieve maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat de kans dat jij met een burn-out te maken krijgt drastisch terugloopt. De moeite van het weten waard dus.

Rusten

Het klinkt misschien een beetje alsof er een open deur wordt ingetrapt, maar dat maakt het niet minder waar. De eerste stap die je kunt zetten om de kans op een burn-out een flink stuk kleiner te maken is goed rusten. Dat betekent dat goed slapen heel belangrijk is. Het betekent ook dat je moet zorgen voor kleine rustmomentjes gedurende de werkdag. Het is bewezen dat na twee volle uren werken tien tot vijftien minuten rust wonderen doen voor je gesteldheid. Het is dus aan te raden om je hieraan te houden wanneer je zelf aan het werk bent. Dit doet veel goeds.

Plannen

Ook de mate waarin je zaken plant helpen je om meer rust en overzicht te kunnen hebben. Dat begint al in de ochtenduren. Natuurlijk is goed en voldoende slapen belangrijk, maar ontspannen wakker worden is minstens zo belangrijk. Zorg dus dat je de wekker tijdig zet en je rustig de zaken kunt doorlopen die voor jou bij de ochtend horen. Je ontbijt gewoon aan de keukentafel eten is hier een voorbeeld van. Gehaast aan de dag beginnen is altijd slecht voor het vervolg van de dag en hoe je je hierbij zal voelen, houd hier dus alle rekening mee.

Lichaamsbeweging

Een leefgewoonte die om allerlei redenen gepromoot wordt, is het verzorgen van voldoende lichaamsbeweging. Het is een wapen tegen een andere klacht van deze tijd, overgewicht. Het is juist ook een middel tegen een burn-out. Het is belangrijk om met regelmaat te zorgen voor voldoende beweging zodat de effecten op lange termijn duidelijk worden. Juist door er een gewoonte van te maken zal je mentaal meer weerbaar worden en is de kans dat je met een burn-out te maken krijgt een stuk kleiner wordt. Er zijn allerlei manieren waarop je met beweging bezig kunt zijn, waardoor je altijd iets wat bij je past kunt vinden.

Geen technologie

Een andere belangrijke factor die burn-outklachten in de hand werkt is de opkomst van technologie in onze levens. De tablets en smartphones die nog niet eens zo heel lang geleden hun intrede deden, of de laptop, die de laatste jaren steeds sterker is geworden. Tel daar de voortdurende stroom van social media, e-mail en nieuwsberichten bij op en je weet direct waarom er zoveel meer druk op de mens is komen te liggen in de afgelopen jaren. De oplossing hiervoor is even simpel als lastig tegelijk. Zorg voor een moment op de dag waarop je je er even helemaal voor afsluit. En dan natuurlijk niet voor vijf minuten.

Een hobby

Ook zeer belangrijk is het vinden van een hobby. Met een hobby stimuleer je je creatieve en vrije kant. Dit is precies de kant die onder druk komt te staan wanneer je door een overvloed aan werkt in de problemen lijkt te komen. Door je creatieve kant op voorhand al te stimuleren door een interessante hobby erop na te houden, maak je de kans dat je in de problemen komt dus direct ook een heel stuk kleiner. Dat is een belangrijk voordeel waar je veel aan kunt hebben in deze situaties.

Combinatie

Het is belangrijk om al deze zaken aan te pakken als je bang bent dat je met burn-outs te maken zal krijgen. Door al deze factoren aan te pakken maak je jezelf een flink stuk sterker. Wat in ieder geval ook belangrijk is, is dat je tijdig in de gaten hebt dat er problemen aan lijken te komen. Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen om er weer bovenop te komen, kijk bijvoorbeeld is in de regio of er mensen zijn waar je mee kunt praten om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren. Je kunt ook een professional inschakelen die je kan helpen de stappen te nemen die je nodig hebt om er bovenop te komen en ook mentaal gezond te blijven. Dit kan precies de hulp zijn die je nodig hebt om het te bereiken.