WAT IS DAMPDOORLATENDE FOLIE EN HOE GEBRUIK JE DIT?

“Dampdoorlatende folie, is dat folie om je boterhammen voor de lunch mee in te pakken?” 

Ooit gehoord van dampdoorlatende folie? Je zult je vast afvragen waar deze folie nou eigenlijk voor bedoeld is. Dampdoorlatende folie is een folie die je aanbrengt naast je isolatiemateriaal. De voornaamste reden om het te gebruiken is voor het drooghouden van de isolatie. De folie zorgt ervoor dat het water buiten de constructie blijft en niet naar binnen dringt. Vocht binnen in de constructie wordt verlaten door de mogelijkheid die de folie daarvoor geeft. Dampdoorlatende folie is gemaakt van sterke materialen om scheurvormingen tegen te gaan, zodat de folie extra lang meegaat. Het belangrijkste kenmerk van deze folie is dus dat de isolatie in goede staat blijft wanneer je de folie aanbrengt. Ook kun je de folie herkennen aan de blauwe lijnen die erop staan. Deze lijnen geven aan dat het om de koude zijde oftewel de buitenkant van het dak gaat. 

Nu je weet wat dampdoorlatende folie is, is het handig om te weten hoe je dit aanbrengt. Hieronder kun je precies zien hoe je de folie aanbrengt en wat belangrijk is bij het aanbrengen van de folie. 

dampdoorlatende folie
  • Stap 1: De eerste stap is natuurlijk om de folie aan te schaffen. Er zijn verschillende leveranciers die de dampdoorlatende folie aanbieden. Bij ISOdiscount zit je op het goede adres. Met behulp van goede service en de folie voor de juiste prijs, kun je beginnen met klussen! 
  • Stap 2: Op een schuin dak gebruik je een strook of lat van hout om de dampdoorlatende folie tegenaan te bevestigen. De folie rol je horizontaal af en breng je daarna ongespannen tegen de bevestigingspunten aan. 
  • Stap 3: Wanneer de eerste laag is geplaatst, kun je een nieuwe laag folie aanbrengen. Zorg hierbij dat je een overlap houdt van 15 cm. De overlap wordt tevens aangegeven door de blauwe lijn op de folie. 
  • Stap 4: Zorg dat de folie op alle plekken precies past. Dit kun je doen met behulp van gesneden of gevouwen delen. Zorg hierbij dat er een openstaande rand ontstaat, waar je vervolgens weer een extra strook hout kunt toevoegen als bevestiging. 
  • Stap 5: Nu je de folie overal hebt aangebracht moet deze luchtdicht gemaakt worden. Dit kun je het beste doen met aluminium tape of duck tape. Deze twee soorten zijn luchtdicht. De tape breng je aan op alle plaatsen waar de folie onderbroken wordt. Tenslotte kun je rondom de folie de randen dicht lijmen voor een betere afwerking.