Verhuizen of blijven?

Iedereen komt op enig moment op dat punt in het leven. De jaren beginnen te tellen en het zelfstandig wonen gaat niet meer zo gemakkelijk als het ooit ging. Het is dan dus logisch dat de vraag gesteld gaat worden. Wordt het tijd om te verhuizen naar een zorgcomplex? Of is er een mogelijkheid om toch nog langer te blijven? Ieder mens wil immers natuurlijk zo lang als mogelijk zelfstandig blijven. Dus als er ook maar enige wijze is waarop dit kan, dan is dit sterk aan te raden. Gelukkig zijn hier dan tegenwoordig ook allerlei mogelijkheden toe.

Hulpmiddelen

Het grote aantal gadgets en hulpmiddelen dat tegenwoordig in te zetten is maakt het steeds beter mogelijk om lange tijd thuis te blijven en zelfstandig te wonen. Het is dan wel noodzakelijk om te bekijken welke gadgets bij welke situatie passen en of hiermee voldoende dekking wordt geboden om het probleem op te lossen. Dat geeft dus aan dat het wel zeer belangrijk is om een realistische inschatting te maken van de situatie. Wanneer de gadgets onvoldoende zijn, dan zal verhuizen toch de betere optie blijken. Al hoeft dit vaak juist niet het geval te zijn. Dit maakt het interessant.

Een alarm

Het kiezen van hulpmiddelen begint altijd bij een alarm. Het gaat dan natuurlijk om een persoonlijk alarm. Wanneer er iets misgaat, bijvoorbeeld een valpartij met vervelende gevolgen in huis, dan kan met behulp van dit alarm direct een waarschuwing worden uitgegeven. Zo kan er snel worden gereageerd en hulp geboden worden. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat er hulp mogelijk is. Er moet iemand op het signaal van het persoonlijk alarm kunnen reageren. Wel is het zo dat de aanwezigheid van deze middelen voor vertrouwen bij senioren zelf en bij eventuele kinderen kan zorgen, waardoor de zelfstandigheid waarschijnlijker is.

Andere varianten

Er zijn ook andere varianten die goed van pas kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een senioren GSM. Dit is een mobiele telefoon die specifiek is ontwikkeld voor ouderen. De bediening ervan is bijvoorbeeld gemakkelijk. Dit maakt het voor hen flink eenvoudiger om ermee om te gaan. Zo kan bijvoorbeeld ook snel hulp worden ingeschakeld in allerlei situaties. Er is dus alle reden om dit hulpmiddel serieus te nemen. Het is zelfs zo dat dit goed kan werken in combinatie met een alarm. Het is dan geen keuze, maar juist een optelsom om de zelfstandigheid goed te kunnen garanderen voor ouderen.

Thuiszorg

Natuurlijk gaat het om meer dan alleen maar te kunnen waarschuwen bij problemen of onraad. Zo is het bijvoorbeeld vaak ook handig om hulp te krijgen bij zaken zoals het huishouden of de persoonlijke verzorging. In zulke gevallen kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van thuiszorg heel veel goeds doen. Het is altijd belangrijk om dit soort zaken tijdig in te schakelen. Hoe beter dit verzorgd is, hoe langer er profijt van genoten kan worden. Dit is een belangrijke factor in het bepalen van het succes en het besluiten of de zelfstandigheid nog langer voortgezet kan blijven worden. Let hier dus goed op.

Een plan maken

Uiteindelijk is het in alle gevallen belangrijk om een plan te maken. Of het nu gaat om het wel of niet zelfstandig blijven wonen, of juist om de manier waarop dit moet worden gedaan. Het is belangrijk om alle facetten langs te lopen en eventueel met professionals te overleggen over de mogelijkheden. Dit geldt zeker ook met betrekking tot de hulpmiddelen. Er is tegenwoordig veel meer mogelijk dan ooit tevoren. Daardoor zijn de kansen om op een goede manier zelfstandig te wonen alleen maar groter dan ooit geworden. Hier kan dus op een goede manier veel profijt van genoten worden.