Tuinierstips voor de lente

Als de lente zich aandient, dan is dit altijd een mooi moment voor een nieuw begin. Alles komt immer opnieuw tot bloei. Dat kan je ook heel letterlijk nemen en de kans grijpen om je tuin eens aan een grondige beurt te onderwerpen. Om je hier een beetje bij te helpen is het altijd handig om een aantal tips te kunnen gebruiken. Dit zijn de handigste tips voor je tuin en hoe je dit aan moet pakken. Houd je hieraan en je kan er zeker van zijn dat je er ook de andere jaargetijden veel plezier van zal hebben.

Bloemen zijn goed

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van bloemen. In de eerste plaats geven ze je zelf een goed gevoel als ze bloeien. Mooie en vrolijke kleuren kunnen veel goeds doen voor je humeur. Bovendien help je er de natuur mee. Dat doe je bijvoorbeeld doordat je met behulp van bloemen een aantal diertjes en insecten, denk alleen al aan de bij, hiermee kan helpen. Daarnaast is het ook goed voor je gezondheid om bloemen te planten. Je bent dan immers lekker bezig en bent buiten in plaats van binnen. Allemaal gezonde factoren die goed voor je zijn.

Denk verder

Een tuin moet leven. Wanneer je met het tuinieren aan de slag gaat, houd dit dan ook in je achterhoofd. Kies bijvoorbeeld niet zomaar voor een vierkant grasveld met gazongras. Dit is wel mooi strak en gemakkelijk te onderhouden, maar verder gebeurt er niet veel mee. Het groeit niet en het is ook geen thuis voor beestjes. Dat is dus eigenlijk maar saai als je er wat verder over nadenkt. Kijk dus naar planten en bloemen die goed passen bij de tijd en aandacht die je voor de tuin hebt, maar die ook je tuin tot leven gaan brengen.

Haal meer uit je tuin

Wat ook leuk kan zijn, is een deel van je tuin reserveren om eetbaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een kruidentuin of een moestuintje. Ook hier heb je weer te maken met een aantal voordelen. In de eerste plaats ben je ook hier regelmatig mee bezig. Zo krijg je je beweging en ben je in de frisse buitenlucht. Daarnaast kweek je gezonde groente waar je veel mee kunt doen. Dit is niet alleen lekker, maar natuurlijk ook gewoon leuk en bevredigend. Je hebt immers profijt van al je werk. Zo kan je dus heel gemakkelijk meer uit je tuin halen. Je kunt al vroeg in maart beginnen met munt kweken. Het is in principe een vaste plant die je eigenlijk heel het jaar door kunt kweken, maar het oogsten begint meestal pas vanaf de maand maart. Persoonlijk vind ik munt heel erg lekker bij mijn dessert, zo had ik laatst wat munt door mijn yoghurtijs gedaan, een echte aanrader!

Houd het natuurlijk

Laat een tuin een tuin zijn. Natuurlijk wil je ervan genieten, maar hoe meer kunstmatige dingen je erin aanbrengt, hoe slechter dit eigenlijk is. Denk bijvoorbeeld aan alle energie die gebruikt moet worden om alle machines, lampen en verwarmers aan de gang te houden. Dit is natuurlijk niet zo heel er duurzaam. Alleen al daarom is het interessant om vooral voor groen te gaan. Hoe beter je hiermee aan de slag gaat, hoe meer je voor de wereld betekent. Zo kan je ook nog eens een voorbeeld voor de buurt zijn met je tuin. Dat is ook veel waard.

Laat alles samenkomen

Hoe meer je alle delen van je woonoppervlak met elkaar laat samenkomen, hoe beter dit is. Dat betekent dus bijvoorbeeld ook dat je je woning bij de tuin betrekt, maar ook dat je bijvoorbeeld kansen moet grijpen als het gaat om verticaal tuinieren langs muren of tuinieren op daken. Deze groene daken zijn overigens ook heel duurzaam, dus dit sluit mooi aan op de vorige tip die je kreeg. Aan de hand van wat je allemaal wenst kan je goed bekijken wat er allemaal wel en niet bij elkaar kan passen. Zo creƫer je de ideale samenstelling.