Steeds meer relaties sneuvelen; is eft relatietherapie de oplossing?

ga voor EFT relatietherapie

Vaker zien we relaties sneuvelen, maar was dat ook gebeurd met eft relatietherapie? Misschien heb je ook het gevoel dat steeds vaker relaties in je directe omgeving sneuvelen, of heb je hier misschien zelf mee te maken gehad. Dat is geen verkeerde opvatting, want er gaan in de laatste jaren wel degelijk meer mensen uit elkaar, zo wijzen de cijfers omtrent scheidingen uit. Hoe komt het toch dat steeds meer relaties op de klippen lopen, en wat kunnen we eraan doen? 

Eft relatietherapie helpt in deze veranderende wereld 

Het klinkt misschien cliché, maar tijden veranderen. De wereld van circa 60 jaar geleden zag er heel anders uit dan nu, en die nieuwe situatie heeft eveneens invloed op relaties. Halverwege de vorige eeuw kon men nog spreken van de traditionele rolverdeling: één persoon, en vaak de man, zorgde voor het inkomen, terwijl de vrouw zich vooral bezighield met het huishouden en opvoeden van de kinderen. De zogenaamde kostwinner zorgde voor een onevenwichtige relatie, waarbij één van de partners afhankelijk was van de ander, om voldoende inkomen te genereren.

Zoals gezegd, tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Veel vaker is er niet één kostwinner, maar werken beide ouders, al dan niet full- of parttime. Die drukke wereld waarin we vandaag de dag lijken te leven, heeft zijn weerslag op veel relaties. Er is sprake van stress, psychische problemen en ook emotionele klachten resulteren in een gespannen thuissituatie. Niet iedere relatie is gebouwd op deze situatie, waarin naast het werken ook het huishouden en de opvoeding van kinderen veel tijd in beslag neemt. Sterker nog, inmiddels strandt 1/3 vaste relaties en huwelijken. Een zorgelijke trend.

ga voor EFT relatietherapie

Hoe gaan we om met relatieproblemen? 

Daar komt nog bij dat mensen niet graag praten over relatieproblemen. Dit leidt ertoe dat ruzies niet meer voldoende worden uitgesproken, tot op den duur de bom barst. Dat geldt misschien niet voor iedere relatie, maar eenzelfde situatie wordt vaak herkend. Natuurlijk is het lastig om naar buiten te treden met problemen in de relatie, maar steeds meer relaties sneuvelen al in de eerste fase. Ook de enorme groei aan datingapps en de ´bereikbaarheid’ van een nieuwe relatie zullen overigens hun invloed hebben op de zichtbaar negatieve tendens. Waartoe draagt een eft relatietherapie bij? 

Kan therapie relaties redden? 

De vraag rest: hoe kunnen we relaties redden? Natuurlijk zal bij de meeste relaties de echte verliefdheid naar verloop van tijd afnemen, maar de liefde op zich blijft in de meeste gevallen. Het is voor veel koppels een grote stap, maar therapie kan wel degelijk een positief effect hebben op relaties die te maken krijgen met een dipje. Zo is eft relatietherapie een bewezen methode, waarbij de emotie een belangrijke rol speelt. Tijdens de eft relatietherapie onderzoekt men hoe negatieve interactie zich binnen de relatie heeft kunnen opbouwen. Reageert je partner steeds vaker negatief op de meest normale vragen? Dan is eft relatietherapie een uitstekende methode om deze veranderde situatie te voorzien van een positieve ommekeer. De mogelijkheden zijn hoopvol.