Piramideschrijven: het nieuwe schrijven

leer schrijven met de piramide schrijven methode

Schrijven in begrijpelijke taal en ook nog eens met de juiste structuur, dat is de kunst van het piramideschrijven. In tal van vakgebieden is het gebruik van deze ‘schrijftaal’ handig. Je geeft de lezer meer houvast door je aan de structuren van de piramide te houden. Dit betekent dat je vanuit de ogen van de lezer gaat schrijven. Hoe ziet de structuur van deze schrijfstijl er in de praktijk uit?

De basisbeginselen van piramideschrijven

Het schrijven in de stijl van een piramide lijkt misschien vreemd, maar in de praktijk maak je het voor de lezer prettig én makkelijk om te teksten te lezen. Je kijkt vanuit de ogen van de lezer. Deze lezer heeft een vraag of is op zoek naar informatie, hetgeen jij met je tekst weet te verklaren. Niet met een lange, onevenwichtige lap tekst, maar met een kernachtige boodschap. De kern van het verhaal zet je in de eerste alinea uit, en vervolgens schrijf je op basis van de aanvullende vragen die een lezer zou kunnen hebben. Soms doen we dat al op een natuurlijke manier, maar door je het piramideschrijven eigen te maken, geef je een heldere structuur aan ieder type tekst.

Voor wie is dit bedoeld? Piramideschrijven kan voor vrijwel iedere werknemer- of gever belangrijk zijn. Deze stijl komt terug bij het schrijven van een rapport of beleidsplan, maar ook bij het sturen van een mail naar je collega. Voor de lezer is deze heldere opzet van een tekst prettig, want deze kan op basis van een aantal kernstukken de tekst ‘scannen’ en de boodschap herleiden. 

leer schrijven met de piramide schrijven methode

Een principe van Barbara Minto

Het is Barbara Minto die met haar Piramid Principle aan de basis staat van piramideschrijven. Zoals we met een piramide wel vaker zien, staat het belangrijkste onderdeel bovenaan. Daaronder vind je de onderbouwing van je kernboodschap. De essentiële boodschap staat direct bovenaan en is zichtbaar voor de lezer. Met de onderbouwing laat je zien hoe je tot een conclusie of aanbeveling bent gekomen. Erg interessant voor beleidsmakers of managers. 

De stijl aanleren 

Het piramideschrijven op zichzelf klinkt vrij logisch. De belangrijke informatie zet je bovenaan, en de onderbouwing volgt daaronder in gestructureerde alinea’s. Het komt geregeld voor dat men al op deze manier teksten maakt, zonder zich bewust te zijn van de piramide. Voor beginnende schrijvers is het evenwel verstandig om deze stijl aan te leren. Dit kan je bijvoorbeeld doen in een korte cursus piramideschrijven, of door bewust te kijken naar de opbouw van je tekst. Geef je direct antwoord op de belangrijkste vraag van de lezer? En in hoeverre weet je uitspraken te onderbouwen? 

Belangrijke boodschap nu vaak achteraan 

Veel schrijvers kiezen voor de omgekeerde piramide bij het schrijven van een tekst. Ze nemen de lezer te veel mee in de aanloop naar het doen van een uitspraak. Zodoende ontwikkel je als schrijver een tekst waarbij de conclusie daadwerkelijk achteraan staat, terwijl je inleidende alinea’s hebt gebruikt om aan te tonen hoe je hiertoe bent gekomen. Piramideschrijven zorgt ervoor dat de kern van je verhaal direct zichtbaar is.