Versterk je lichaam en geest met Pilates les

pilates les

Pilates les laat jou bewust worden van de krachten van je eigen lichaam. Door je ontspannen in te spannen wordt de conditie van lichaam en geest hand in hand krachtiger gemaakt.

Wat houdt Pilates les in

Tijdens een Pilates les wordt de focus voornamelijk gelegd op de spieren in het centrum van je lichaam en je ademhaling. Wanneer we spreken van het centrum van je lichaam, verstaan we hieronder je onderrug, je buik, je heupen of dan wel je bekken, je middenrif en je billen. Wanneer de spieren van dit gebied uit je lichaam versterkt worden, door middel van de Pilates les, loop je minder risico blessures op te lopen of uit balans te raken.

Hoe ziet zo een les er uit

Wanneer je de bovenstaande tekst leest, zul je misschien denken aan een sport les. Dit is maar deels waar. Tijdens de Pilates les wordt rustige muziek voor op de achtergrond aan gezet. Dan begint een rustige warming up, om zo je spieren soepel te maken. Als dit is gebeurd, zal de docent de eerste oefeningen laten beginnen. Deze oefeningen vergen rust en concentratie. Dit omdat de oefeningen niet alleen ontwikkeld zijn voor het versterken van de spieren en het uitoefenen van flinke inspanning, maar ook zijn de oefeningen ontwikkeld voor innerlijke rust en balans.

Reformer Pilates

De oefeningen die uitgeoefend worden, kunnen aan de hand van apparaten gedaan worden. Dit zijn niet hetzelfde soort apparaten als die je ziet in de sportschool. Nee, het zijn apparaten die ieder voorzien zijn van als het ware een matrasje waar je op kunt liggen, omringt door kettingen en leren banden die gevestigd zijn met spiraal veren. Oefeningen die je hier op uitvoert zullen je helpen je lichaam te heropbouwen. Vandaar ook de naam re-formen. Doordat de banden en de kettingen gevestigd zijn met veren, zal je weerstand voelen als je aan de kettingen en de banden trekt. Dan wel met de armen of je benen. Uiteraard is dit het inspannende en spierversterkende component van de Pilates les.

Pilates op de mat

Naast de Pilates les op de Reformer apparaten kun je ook kiezen voor Pilates les op een mat. Dit zal enigszins dezelfde uitstraling hebben als een yogales, echter is dit niet hetzelfde. Hier komen we later op terug. Wanneer je hebt gekozen voor de Pilates les op de mat, neem je, uiteraard, plaats op de mat welke op de grond ligt. Tijdens de les maak je gebruik van een kleine bal en gewichtjes waar je vervolgens oefeningen mee doet. De oefeningen die je gegeven worden door de docent leggen ook hier de focus op de spieren in het centrum van je lichaam welke alle rust en concentratie vereisen om zo het gewenste doel te bereiken, namelijk het vinden van versoepeling in je lichaam en innerlijke rust.

Het verschil tussen Pilates en Yoga

pilates les

Wellicht zal je denken, waar zit het verschil tussen een yoga les en een Pilates les. Het verschil zit hem in de oefeningen die de focus legt op een heel andere spiergroep. Pilates les is ontwikkeld om, uit lichamelijk oogpunt, de spieren in het centrum van je lichaam te versterken, her op te bouwen en te versoepelen. Nek- en rugklachten zullen op den duur door Pilates les verminderen tot verdwijnen, en blessures zullen ook verminderen dan wel verdwijnen. Yoga is ontwikkeld om lichaam en geest tot een eenheid te maken. Het vasthouden van een bepaalde, statische houding is iets dat je tijdens een yoga les veel ziet terug komen. Oefeningen die je doet tijdens een Pilates les zijn aanzienlijk anders.

Blijf ten alle tijden bij jezelf

Ondanks dat je tijden de Pilates les je spieren traint en dus inspanning vertoont, is het zaak dat je naar je eigen grenzen luistert. De lessen zijn ontwikkeld voor zowel beginnende als ervaren Pilates les volgers, voor mensen met pijn en blessures, maar ook voor zwangere vrouwen. Het is maar net waar jouw grens ligt en is het dus noodzakelijk dat je jouw grens aangeeft. 

Het ontstaan van Pilates les

Voor het ontstaan van Pilates gaan we terug naar de Eerste Wereld Oorlog. Joseph Pilates was een Duitse man die werkte in een veldhospitaal in Engeland waar hij de oorlogssoldaten met flink lichamelijk letsel dagelijks binnen zag komen. Hij wilden hen helpen en ontwikkelde oefeningen die hen zou aansterken. Hij bedacht oefeningen om de spieren in het centrum van het lichaam, welke zo enorm belangrijk zijn, telkens weer een  stukje sterker te maken en te laten heropbouwen, welke gepaard zou gaan met de bewustwording van de ademhaling. Op deze manier kwamen de mannen weer op kracht. Later verhuisde Joseph Pilates naar New York en opende een school waar hij zelf Pilates les gaf, op matten en op zelf ontwikkelde apparaten, de Reformer apparaten. Vanuit hier heeft de Pilates les zijn bekendheid gekregen.