18 jaar Nike SB

schoenen van Nike SB

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Nike SB gelanceerd werd. De sneakermarkt was twintig jaar geleden fundamenteel anders. Rond de eeuwwisseling kreeg het skaten eindelijk de broodnodige erkenning. De al lang bestaande skate cultuur maakte een grote  impact op de verkoop van sneakers. En Nike probeerde wanhopig voet aan de grond te krijgen in de jonge industrie. Dat ging in het begin wat moeizaam, maar uiteindelijk lukt dat twee jaar later.

Nike SB vernieuwt de Dunk

De Nike Dunk was voor het eerst geïntroduceerd in 1985 en is ontworpen door Peter Moore, een van de meest invloedrijke ontwerpers in de geschiedenis van Nike. De Dunk had overeenkomsten met de Jordan I, die ook in dat jaar werd uitgebracht. Wat de Dunk echter speciaal maakte, waren de eindeloze kleurstellingen die mogelijk waren. Van origine was de schoen ontworpen voor basketbal, maar werd aan het begin van de eeuw steeds populairder onder de skaters.

Voor de lancering van de SB Dunk Low Pro ontvingen alle vier de originele Nike SB skaters hun eigen dunk colorway. Officieel de “Colors By” serie genoemd. Elke kleurstelling was zeer persoonlijk, een directe weerspiegeling van de bijbehorende skater:

  • Ianucci’s “Gino” Dunk wordt in zwart en donkergrijs uitgebracht met een mix van suède en geperforeerd leer;
  • Forbes’ ” Reese” Dunk is gemodelleerd naar een suède werklaars, uitgevoerd in zacht varkensleer;
  • Mulder’s Dunk was een knipoog naar zijn eigen eerste paar Nike’s. Dat waren witte en blauwe tennisschoenen waarop hij in de vroege jaren ’90 skate;
  • Supa’s Sunk is gemaakt van blauw en oranje leer, wat een verwijzing was naar zijn favoriete basketbalteam, de New York Knicks. 

De “Colors By” Dunks uit de beginjaren van Nike SB zijn niet alleen legendarisch omdat ze de eerste waren, maar omdat ze de toon zetten voor alle toekomstige modellen.

De bekendste Nike SB serie

In februari 2005 bracht SB een van de beroemde sneakers uit zijn geschiedenis uit. De City serie was begonnen in Parijs. De franse schilder Buffet had 205 sportschoenen gepersonaliseerd. Toen vroeg Nike de bekende New Yorkse designer Jeff Staple om een versie te maken van zijn stad. Staple bedacht een veel meer alledaags concept. Een Dunk geïnspireerd op de alomtegenwoordige duiven. De SB Dunk “Pigeon” had twee grijstinten op de bovenkant, een wit Nike logo, en een roze voering en buitenzool. Het meest bekende van deze schoen is de geborduurde duif op de hiel.

schoenen van Nike SB

En hoe staat het nu?

De SB Dunk zal naar alle waarschijnlijkheid nooit meer in zijn oude glorie terugkeren. Toch is het een van de meest invloedrijke sneakers van de afgelopen twee decennia. De SB Dunk heeft een grote invloed gehad op de skate cultuur. Het was de basis geweest voor de populariteit van de hedendaagse sneaker. Ook heeft het bewezen hoe belangrijk storytelling is als onderdeel van een merkstrategie. En hoeveel waarde consumenten hechten aan authenticiteit.