De beste reden om motorrijles te nemen

motorrijles

Als er één reden is om motorrijles te nemen, dan zijn het wel de adembenemend mooie routes die je op de motor kan rijden in Europa. Je kan de meeste route´s ook met de auto rijden, maar dan heb je toch echt niet dezelfde ervaring. Dat zal iedere motorrijder je zo kunnen vertellen. Het touren met de motor is een ongeëvenaarde ervaring. Nu volgen drie redenen (routes) om motorrijles in Zoetermeer voor te nemen.

Motorrijles om Europa te doorkruisen

De Trans European Trail is een enorm ambitieus project om van noord naar zuid, en oost naar west, een netwerk van onverharde wegen te vormen. Het netwerk is inmiddels langer dan 50.000 kilometer. Het TET netwerk strekt zich uit van Afrika tot de Noordpool. Een populaire route vanuit Nederland is om een rondje om Europa te maken. 

Je gaat dan via Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen tot aan Lapland. Vervolgens keer je als het ware om, en ga je via Finland en de Baltische Staten weer naar het zuiden. Veel bikers zakken via Polen, Tsjechië af tot Hongarije en pakken dan de Alpen route. Via Oostenrijk en Zwitserland kan je het rondje dan afmaken. Anderen kiezen ervoor om na Hongarije langs de Adriatische kust verder af te zakken. In het zuiden nemen zij dan de boot naar Italië of zelfs Spanje. 

Gorges de Verdon is de Grand Canyon van Europa

Heb je niet zoveel tijd na het nemen van de motorrijles, dan is een trip naar de Gorges du Verdon zeker de moeite waard. Verdon ligt in de Haute Provence in Zuid Frankrijk, vlakbij Nice en Monaco. De kloof is 25 kilometer lang, 700 meter diep, en is gevormd door de rivier de Verdon. Net als de meeste canyons, vallen ze niet op vanuit de verte. Het ene moment is het land vlak, en het volgende moment sta je aan de rand van een enorme kloof. 

De weg eromheen is geweldig om te rijden. Het landschap is adembenemend en van voorjaar tot ver in de herfst kan je rekenen op fantastisch weer. Er is een kleine binnenweg met gebroken asfalt die dwars door de kloof gaat. Dat is de D23 die afdaalt naar het plaatsje La Palud sur Verdon. Een aanrader voor de avonturier. Verder is kamperen ook aan te raden, want er zijn genoeg campings in de omgeving. 

De Zwitserse Alpen mag je niet missen

Wellicht de beste route om eerst te rijden na de motorrijles, is de route door de Alpen. Het is een gemakkelijk te navigeren route die over drie indrukwekkende Alpen passen gaat. Het is zelfs mogelijk om de volledige route op een dag te rijden. Het gaat om de passen van Susten, Furka en Grimsel. Deze passen zijn onderdeel van de Berner Alpen en hebben een bescheiden hoogte van ongeveer 2000 m. Het kleine Alpenstadje Andermatt is een goede plek om te logeren. Vanaf dit idyllische stadje kan je verschillende routes rijden ten oosten van het gebied. Als je de tijd hebt, is de Nufenenpas, net ten zuiden van de lus, ook de moeite waard om te rijden.