Lijnlaser kopen? Dit zijn de beste keuzes voor lijnlasers

lijnlaser meetapparaat


Je kent het wel. Je bent lekker aan het klussen in je nieuwe huis en je merkt opeens dat je vloer niet waterpas loopt. Een herkenbaar probleem waar veel klussers mee te maken krijgen. Het is mogelijk om een waterpas te kopen, maar of dit heel erg nauwkeurig is? Dat niet. Om bijvoorbeeld je vloer extra nauwkeurig waterpas te laten lopen is een lijnlaser onmisbaar. Hiermee zijn je potlood en waterpas verleden tijd. Maar wist je dat er verschillende soorten lijnlasers zijn? In dit artikel vind je uitleg over verschillende lijnlasers. Het maakt het klussen een stuk leuker, maar bovenal veel gemakkelijker.

Ten eerste wat is precies een lijnlaser?

Leuk die verschillende soorten lijnlasers, maar wat is een lijnlaser en wat doet het precies? Heel simpel gezegd is een lijnlaser een elektronisch apparaat die met een rode of groene laserstraal een punt op bijvoorbeeld een muur weerkaatst. Zo zorg je ervoor dat alles waterpas loopt. De laserstraal kan zowel horizontaal als verticaal weerkaatst worden. Je hebt dan ook verschillende soorten lijnlasers.

Het instapmodel, de punt lijnlaser

De punt lijnlaser is de meest eenvoudige lijnlaser die er op de markt wordt verkocht. Het heeft alleen een horizontale puntlijn waarmee je de loodlijn van boven naar beneden kan doortrekken. De punt lijnlaser is zeer geschikt voor de doe-het-zelf klusser en heeft over het algemeen weinig bereik. Ook ligt de prijs van een punt lijnlaser gemiddeld een stuk lager dan bijvoorbeeld de multilijnlasers. Ideaal instapmodel voor alles je lekker aan het hobbyen bent en niet te veel eisen hebt.

Een stap verder met de kruislijnlaser

Een kruislijnlaser projecteert twee lijnen 360 graden om zich heen. De punt lijnlaser project alleen een laserstraal horizontaal. De kruislijnlaser doet dit dus horizontaal en verticaal. Ideaal om bijvoorbeeld je stopcontact goed uit te lijnen. Nadeel van de kruislijnlaser is dat het niet op de vloer of plafond projecteert, maar op de muur. Voor een extra lijn heb je een multilijnlaser nodig. De prijzen van kruislijnlaser variëren enorm van elkaar. De goedkope lasers hebben minder bereik, zijn sneller leeg en zijn dus prijstechnisch het goedkoopst. Zoals vanzelfsprekend zijn de duurdere kruislijnlaser krachtiger en gaan langer mee.

De multilijnlaser, 360 graden met meer dan twee laserstralen

Tot slot heb je de multilijnlaser. Deze lijnlaser bevat minimaal drie lijnen die zichtbaar zijn op de vloer, plafond en muur. Deze lijnlaser is zeer geschikt om zaken zoals plafonds, muren of gipsprofielen op vloeren uit te lijnen. Uiteraard zijn de prijzen van een multilijnlaser aan de forse kant. Deze lijnlaser wordt dan ook veel gebruikt door professionals en vakmensen.

lijnlaser meetapparaat

Wat is het verschil tussen de groene en rode kleur lijnlasers?

Je hebt misschien gemerkt bij het kopen van een lijnlaser dat de laserkleur groen of rood is. In principe zit er niet veel verschil in. Het voordeel van de groene kleur laserstraal is dat het beter zichtbaar is dan de rode laserstraal. Groen is dan ook het best te gebruiken bij lichte omstandigheden.

Welke lijnlaser koop jij?

Het ligt aan de klus welke lijnlaser geschikt is voor jou. Over het algemeen gesproken gebruiken doe-het-zelf-klussers de puntlijnlaser of kruislijnlaser. Voor de simpele opdrachten zijn deze lijnlasers ideaal. De multilijnlasers zijn echter voor de ingewikkeldere klussen, die dan ook veel beroepsmatig worden gebruikt.

Uiteindelijk ontkom je niet aan het kopen van een lijnlaser. Zeg vaarwel tegen de potlood en waterpas en koop een lijnlaser. Je wilt je klus toch gelijk goed en perfect uitvoeren?