Het verwerken van een trauma

Een trauma kan snel worden opgelopen, maar is vervolgens moeilijk weer af te schudden. Zeker ook omdat je vaak het gevoel kan hebben dat je er helemaal alleen voor staat. Traumaverwerking is dan ook misschien wel het allermoeilijkste wat je in een mensenleven te doen kan staan. Bovendien kan het zeer uiteenlopend zijn. Elk trauma heeft zo zijn eigen kenmerken, zelfs wanneer de situaties in veel opzichten met elkaar te vergelijken zijn. Het kan dan heel goed zijn om passende hulp op maat te vinden die jou door deze moeilijke tijd heen kan helpen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Veel verschillende soorten trauma’s

Het lastige aan trauma’s is dat er zoveel verschillende soorten trauma’s kunnen zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat PTSS iets heel anders is dan EMDR en dus ook een hele andere aanpak vergt. Dat is ook niet zo vreemd, want de oorzaak ligt elders. Het verlies van een dierbare is bijvoorbeeld totaal verschillend van de confrontatie met de meest verschrikkelijke oorlogssituaties als militair. Dat betekent ook dat de ontwikkeling van de verwerking heel anders verloopt en er dus hele andere zaken nodig zijn om dit te bevorderen. Een goede specialist heeft hier natuurlijk oog voor en zorgt hiervoor.

Bekend met life & mental coaching?

Misschien klinkt dit allemaal al heel bekend voor sommige lezers, want het is immers iets wat bijna iedereen aan gaat. Een fase van verwerking kan ook het helpen van anderen zijn. Dus als je geïnteresseerd bent in het ontwikkelen van jouw eigen competenties dan kun je er ook voor kiezen om diverse cursussen of opleidingen te volgen. Veel mensen zijn onlangs geïnteresseerd geraakt in EMDR. Als je hier pas mee bent begonnen te werken dan weet je dit dit een stuk moeilijker is dan een hoop mensen denken en het toch even duurt voordat je alle facetten van EMDR in de vingers krijgt. Het is dus echt verstandig om hier een cursus EMDR voor te gaan volgen. Deze bestaan meestal uit een aantal trainingsdagen plus een terugkomdag.

Tijdspanne van de verwerking

Hoewel een trauma voor jou persoonlijk altijd flinke impact heeft, is er in algemene zin wel een onderscheid te maken tussen de omvang van de trauma’s. Dit is belangrijk omdat dit ook een goed beeld kan geven van de tijdsduur die de verwerking in beslag kan gaan nemen. Kleinere trauma’s zullen sneller te verwerken zijn dan grote kwesties. In sommige gevallen kan zelfs in enkele dagen al een groot succes met de verwerking worden geboekt, terwijl het in andere gevallen wel jaren kan duren. Het is dus ook belangrijk om dit goed voor ogen te houden wanneer je eraan gaat werken.

Stap voor stap

Een belangrijke misvatting bij het verwerken van een trauma is dat alles snel in één keer gedaan kan worden. Dit is echter zelden het geval. Zelfs bij de wat kleinere trauma’s zijn er verschillende lagen te onderscheiden. Het is dus belangrijk dat er stap voor stap aan het herstel wordt gewerkt. Dit is vooral belangrijk omdat dit voor blijvende verwerking zorgt. Wanneer niet op deze wijze wordt gewerkt, dan kan het zomaar zijn dat een deel van de problemen niet wordt opgelost en onderhuids blijft doorwerken. Dit kan dan op latere momenten voor veel grotere problemen gaan zorgen.

Het proces van rouwen

Uiteindelijk draait de verwerking in belangrijke mate om één ding. Het proces van rouwen moet op de juiste wijze in gang worden gezet. Dit is dan ook vaak juist de reden waarom het trauma is ontstaan. Juist doordat het niet lukt om te rouwen raken mensen emotioneel geblokkeerd. Daardoor ontstaat het probleem. Het doorbreken hiervan is dan ook zeer lastig, vooral voor de cliënt zelf. Het is altijd noodzakelijk om hier voldoende tijd voor te nemen. Hoeveel tijd dit ook mag zijn. Zelfs wanneer de redelijke inschatting van de tijdsspanne hierdoor ruim wordt overschreden tijdens de behandeling.

Het achterliggende proces

Om tot een goede verwerking te komen is het belangrijk om het achterliggende proces hiervan te begrijpen. Dit hoef je niet zelf te doen, maar het is wel goed om een professional aan je zijde te hebben die dit wel weet. Iemand die weet welke processen er in het hoofd en in het lichaam afspelen wanneer een trauma opgelopen wordt en wanneer een trauma verwerkt moet worden. Juist om die reden is het goed om goed uit te zoeken wie hier jou het beste in kan bij staan. Het is immers een flink lastig en persoonlijk proces waarbij de juiste hulp essentieel is.