Geef je meubels een tweede leven

Het beroep meubelstoffeerder is voor veel mensen onbekend. Vooral de jongere generatie weet niet wat een meubelstoffeerder doet. Vroeger was meubelstofferen een echt ambacht, waar mensen veel geld voor betaalden. Tegenwoordig zie je steeds minder vakmensen. Dit komt deels doordat mensen minder waarde hechten aan meubels en sneller een nieuwe bank aanschaffen wanneer de oude stuk gaat. Sommige meubels beschikken over een vorm van waarde. Dit is financiële waarde, bijvoorbeeld een designbank die veel geld heeft gekost, of emotionele waarde. Wanneer je een bank erft, wil je deze in zijn oude staat terug zien. Een stoffeerder geeft hem een tweede leven door hem te voorzien van een nieuw jasje en verse vulling. 

Het werk van een meubelstoffeerder

Een meubelstoffeerder bekleed of hersteld meubels. Daarnaast voorziet hij het meubel ook van extra comfort, door veren of vulling toe te voegen. Eerst kiest hij voor het juiste materiaal, snijdt dit op maat en gaat aan de slag met verschillende gereedschappen, zoals lijm en nietjes. Ieder meubel is uniek, en vraagt om een andere aanpak. Hier komt veel maatwerk bij kijken, waardoor het vak niet voor iedereen is weggelegd. Ieder onderdeel van de stof dient opgemeten en juist afgesneden te worden. Dit vraagt om precisie en veel geduld. Stoffeerderij Haarlem zet vakmensen in, die gespecialiseerd zijn in het stofferen van meubels. 

Kies voor de juiste specialist

In het ambacht van het stofferen bestaan drie soorten specialismen: klassiek, modern en autobekleding. Het klassieke specialisme bestaat uit oudere meubels. Deze bestaan vaak uit ander, ouder materiaal. Denk aan jute en springveren. Deze materialen bestaan niet meer in moderne meubels. Een stoffeerder die veel ervaring heeft met moderne meubels, is niet altijd gespecialiseerd in traditioneel meubilair. Dit hangt af van zijn eigen interesse en het vakmanschap waar hij voor kiest. De meeste stoffeerders geven zelf aan welke meubels ze wel en niet stofferen. Het derde specialisme is autobekleding. De bekleding van auto’s werkt in de essentie hetzelfde als normale meubels, maar hier vind je echte specialisten voor.

Het ambacht van het stofferen

Er komt heel wat kijken bij het stofferen van meubels. Voor wie niet bekend is met het vak, lijkt het misschien eenvoudig, maar dit is zeker niet het geval. Ieder meubelstuk is uniek, en vraagt om een andere benadering. Denk aan de kwetsbaarheid van het materiaal, de locatie van de schade en de grootte van de stof. Wanneer de stoffeerder begint, haalt hij met de hand alle oude stoffering weg. Hier produceert hij mallen van voor de nieuwe stof. Vervolgens stikt hij nieuwe hoezen voor het meubelstuk. Dit is een arbeidsintensieve taak, doordat veel stoffeerders dit volledig met de hand doen. Handwerk is veel nauwkeuriger dan wanneer de machines het overnemen.