Een makelaar om te verkopen en te kopen, maar wat doet deze persoon precies?

een makelaar om een huis te kopen of verkopen

Het zal je misschien verbazen om te horen dat je niet verplicht bent een makelaar aan te nemen als je je woning wilt verkopen of als je een woning zoekt. Het feit dat je hier verbaasd over bent geeft al aan dat de meeste mensen gewoon van deze dienst gebruik maken en daar zijn goede redenen voor. Er zijn verschillende soorten makelaars en deze kunnen voor jou verschillende taken uitvoeren. Lees hier verder over makelaars en wat zij voor jou aan toegevoegde waarde kunnen bieden.

Wat is een makelaar?

Makelaars hebben enkel te maken met het kopen en verkopen van een woning. Ze fungeren als een bemiddelaar, een tussenpersoon tussen de verkoper van de woning en de koper die interesse heeft. Makelaars hebben verstand van de waarde van woningen, van de juridische kant van het verhaal en van helpen jou de beste deal te sluiten. Net als dat je geen rechtszaak zonder een advocaat zou bijwonen, is het ook niet verstandig om een huis te kopen of te verkopen zonder een professionele makelaar in Gouda.

Aankoopmakelaars

Als je een woning wilt gaan kopen, dan neem je een aankoopmakelaar aan. Jullie voeren dan eerst een kennismakingsgesprek waaruit duidelijk wordt wat jij zoekt en wat je budget is. De makelaar zal vervolgens op zoek gaan naar woningen die binnen je eisen passen en deze aan je voorleggen. Is er een woning die je interessant vindt, dan gaat de aankoopmakelaar met je mee om deze te bezichtigen. Hij of zij kan zich dan bezighouden met bijvoorbeeld de taxatie, de gesteldheid van de woning en de juridische situatie. Besluit je de woning te kopen, dan leidt de aankoopmakelaar de onderhandelingen en bemiddelt deze voor jou met de verkopende partij.

een makelaar om een huis te kopen of verkopen

Verkoopmakelaars

De verkoopmakelaar is betrokken bij de verkopende partij. Deze bepaalt de vraagprijs, plaatst de woning op websites, is het contactpunt voor kopers, organiseert bezichtigingen en rondleidingen, onderhandelt, stelt het koopcontract op en handelt de gehele verkoop verder af. Deze makelaar heeft naast een onderhandelings functie ook een sterke verkoop functie en moet geïnteresseerden over kunnen halen om de woning te kopen. De functie van verkoopmakelaar is dus ingewikkelder en heeft meer voeten in de aarde. De meeste makelaars kunnen echter beide banen probleemloos uitvoeren.

Heb je een makelaar echt nodig?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk altijd ja. Je verkoopt een huis niet zomaar en je koopt een huis niet zomaar en er komt veel jargon, papierwerk en juridische kennis bij kijken. Een verkoopmakelaar helpt je je woning zo snel mogelijk te verkopen en deze op een zo goed mogelijke manier te koop te zetten. Een aankoopmakelaar vindt woningen voor je en kan deze objectief beoordelen. De verkoopmakelaar zorgt ervoor dat je een zo hoog mogelijk bedrag ontvangt voor je woning en de aankoopmakelaar zorgt er juist voor dat je een zo laag mogelijk bedrag betaalt. Een makelaar mag daarom bij geen enkele partij tijdens het kopen en verkopen van een woning ontbreken.