Een automatische ontluchter kopen

Automatische ontluchter kopen

Een automatische ontluchter zorgen ervoor dat opgehoopte lucht in verwarmingsinstallaties en koelinstallaties verwijderd wordt. Het zorgt ervoor dat jij het niet meer handmatig hoeft te doen wat een hoop tijd en moeite scheelt. Wanneer er te veel lucht in de installaties komt, kan het namelijk zijn dat het zich ophoopt in leidingen of de radiatoren en dat het lawaai gaat maken of corrosie of cavitatie in de circulatiepomp ontstaat. Dit is natuurlijk niet fijn en daarom kan je het beste kiezen voor een automatische ontluchter. In dit artikel lees je er alles over!

Automatische ontluchter

Hoe werkt een automatische ontluchter?

Aangezien lucht in verwarmingsinstallaties of koelinstallaties alleen maar voor problemen zorgt, is het handig om te weten hoe een automatische ontluchter nou eigenlijk werkt. Een vlotter, welke op het waterniveau drijft, houdt de afsluiter gesloten. Wanneer er veel lucht wordt verzameld in de vlotterkamer, daalt het waterniveau en gaat het ontluchtingsventiel open. De overtollige lucht kan zo weg waardoor het waterniveau weer stijgt en het ventiel sluit.

De standaard automatische ontluchter
De meest voorkomende soort is een standaard automatische ontluchter. Deze komt vaak voor in een cv-ketel en zijn vaak kort. Een standaard automatische ontluchter in de cv-installatie is vaak wat langer en slanker. Ze werken beiden met een vlotterkamer.

De voordelen van een automatische ontluchter

Er hangen veel voordelen aan een automatische ontluchter. Zoals eerder al benoemd zal er geen lawaai, corrosie of cavitatie meer ontstaan in de circulatiepomp. Daarnaast hoef je dus niet meer handmatig in te grijpen. Je hoeft er zelfs helemaal niet meer naar om te kijken, want het apparaat doet het helemaal zelf! Omdat de overtollige lucht steeds direct wordt afgevoerd, is de levensduur van jouw verwarmings- of koelinstallatie een stuk hoger. Zo hoef je niet om de paar jaar een nieuwe aan te schaffen. Het scheelt je dus ook veel geld. Als laatste is een automatische ontluchter makkelijk schoon te houden. De meeste modellen kan je namelijk gewoon open maken. Om deze open te maken, moet de cv-ketel wel drukloos worden gemaakt.

Merken automatische ontluchters

Er zijn een aantal merken op de markt die automatische ontluchters aanbieden.

MINICAL

De kenmerken van een MINICAL automatische ontluchter is dat ze een naaldafsluiter hebben die door middel van een hefboom is bevestigd aan een vlotter. Ook heeft het een zeer groot ontluchtingsdebiet dankzij een grote luchtkamer. Aangezien er genoeg ruimte tussen de afsluiter en het water zit, is er minder kans op vervuiling. Dit merk onderscheidt zich door een hygroscopisch kapje welke eventuele schade voorkomt in het geval van een lekkage. Daarnaast is het eenvoudig te vervangen zonder enig waterverlies door een automatisch afsluitklepje. Klein, eenvoudig en doeltreffend zijn de 3 woorden die dit merk perfect omschrijven.

ROBOCAL

De kenmerken van ROBOCAL automatische ontluchters zijn dat de afsluiter bestaat uit een siliconenklepje dat door middel van een veer op en neer beweegt. Dit merk heeft een kleinere luchtkamer dus ook een kleiner ontluchtingsdebiet. Als laatste zijn ze beter te plaatsen op plekken waar je moeilijk bij komt.