Dit moet je weten over het WK voetbal in Qatar

In 2022 vindt het WK voetbal plaats in Qatar. Veel voetbalfans kunnen niet wachten tot het toernooi begint. Dit jaar moeten de fans wel iets langer wachten. Het toernooi vindt in tegenstelling tot eerdere jaren namelijk plaats in de winter.

Wat voor Nederland wel een voordeel is, is dat er bijna geen tijdsverschil is met Qatar. Het verschil bedraagt slechts 2 uur. Dit maakt het makkelijk om te volgen. Om de wedstrijden op de voet te volgen hoef je niet in de nacht te kijken. In dit artikel lees je meer over het voetbal WK Qatar.

De voorbereidingen in Qatar

Het is erg waarschijnlijk dat je iets mee hebt gekregen over de ophef rondom de voorbereidingen voor het WK Qatar. Het is bekend geworden dat de arbeidsomstandigheden bij de voorbereidende bouwwerkzaamheden erg slecht waren. Veel mensen hadden ook verwacht dat andere landen eerder werden gekozen. Een land als Australië of Japan lag meer voor de hand.

De regering van het land heeft veel geld gestoken in het bouwen van stadions, het verbeteren van infrastructuur en neerzetten van passende accommodaties. In totaal worden de wedstrijden in 8 stadions gespeeld. Dat heeft erin geresulteerd dat stadions goed te bereiken zijn en dat de accommodaties niet ver van de stadions af liggen. Ook met het klimaat is rekening gehouden. Om het voor de spelers zo comfortabel mogelijk te maken zijn de stadions voorzien van airco systemen en installaties om de temperatuur te kunnen reguleren.

Het klimaat

Wat bijzonder is aan het WK van 2022, is dat het niet in de zomer wordt georganiseerd maar in de winter. Dat heeft te maken met het klimaat in Qatar. Het is in de zomer simpelweg te warm om te voetballen. Er heerst in het land een woestijnklimaat en de temperaturen kunnen in het zomerseizoen wel oplopen tot 40 graden. Dat is niet geschikt voor een WK voetbal. Daarom wordt het voor deze keer verplaatst naar de maand november en december.

De deelnemende landen

In totaal gaan er 32 landen meedoen aan het toernooi in Qatar. Ongeveer een derde daarvan komt uit Europa, dat zijn 13 landen. Welke landen het precies zijn, is nog niet bekend. Dat wordt pas duidelijk als de voorrondes zijn gespeeld. In die rondes krijgen landen de kans om zich te kwalificeren voor het WK. Er is een land dat zich niet hoeft te kwalificeren en sowieso aan het toernooi deel kan nemen, dat is Qatar zelf.

Het speelschema van het WK

In vergelijking met eerdere WK’s is de duur van het toernooi erg kort. In iets minder dan een maand worden er 64 wedstrijden gespeeld. Het WK gaat van start met de openingswedstrijd. Die wordt op 21 november 2022 gespeeld. Na de openingswedstrijd volgt de groepsfase. Die fase duurt ongeveer 2 weken. In deze 2 weken kwalificeren de winnaars zich voor de finalerondes die na de groepsfase plaatsvinden. De achtste finales beginnen op 3 december en de echte finale van het WK in Qatar wordt op de laatste dag van het toernooi georganiseerd, op 18 december.