De voordelen van een blisterverpakking

blisterverpakkingen van medicijnen

Je kent het wel, de blisterverpakking die we steeds vaker in de winkel of bij de huisdokter zien liggen. Meer en meer bedrijven kiezen voor dit type verpakkingsmateriaal, en met een goede reden. Blister staat voor ultieme bescherming van producten. Zeker in de wereld van voedingsmiddelen en medicijnen is dit een perfecte toepassing. Wat zijn de belangrijke voordelen van dit product?

De blisterverpakking voor diverse toepassingen

Blister wordt steeds vaker gebruikt. Niet iedereen is er een liefhebber van, maar wanneer je erbij nadenkt is het een ideaal product. De blisterverpakking is namelijk in iedere vorm te gieten, en daarmee zeer geliefd onder producenten en afnemers. Dankzij warmte en druk is een verpakking volledig in de juiste vorm te maken. Met name middelen die langer houdbaar dienen te blijven, profiteren van de kwaliteit van blister. De afdichting is bovengemiddeld, het is lichtgewicht materiaal en het transport van deze blisterverpakkingen is daarmee zeer eenvoudig.

Veel vaker zien we tegenwoordig ook hardware verpakt in blister. Dit heeft eveneens te maken met de optimalisatie van de afdichting. Je wilt natuurlijk niet dat de muis of het toetsenbord van je nieuwe computer kapot gaat, alvorens deze bij je thuis is aangekomen. Tegelijk is deze verpakking in overeenstemming met de milieuvriendelijke eisen die tegenwoordig aan een verpakking worden gesteld. De blisterverpakking heeft dus met name voordelen, hoewel de particulier dit nog niet altijd ziet. Voor de houdbaarheid en duurzaamheid van diverse producten is deze verpakkingsvorm ideaal.

blisterverpakkingen van medicijnen

Zijn er ook nadelen?

We horen je denken: zijn er dan helemaal geen nadelen aan de blisterverpakking. Voor de particulier, ofwel afnemer van een product dat is verpakt in blister, kan deze manier van verpakken als lastig worden ervaren. De afdichting van producten is dan wel optimaal, maar het openmaken van diezelfde verpakking is niet voor iedereen even simpel. Zeker omdat je met een blisterverpakking niet altijd een schaar kunt gebruiken, wil het voor consumenten nog wel eens lastig zijn. Een ander nadeel is dat de blisterverpakking niet volledig transparant is. Zo zijn er in het verleden veelvuldig problemen geweest met de plastic doordrukstrip op de verpakking, waardoor producten aan de binnenzijde sneuvelden. Door de jaren heen hebben diverse innovaties in deze methode van verpakken er echter voor gezorgd dat de grootste problemen achter de rug zijn. Verpakkingen zijn inmiddels volledig transparant en het openen van de verpakking is eenvoudiger geworden. 

Praktische voorbeelden met deze verpakkingsvorm

De blisterverpakking is welbekend. Je ziet deze terug in de supermarkt bij bijvoorbeeld de appelflap van de Albert Heijn, maar ook bij veel hoogwaardige medicijnen. Deze producten hebben behoefte aan een optimale dichtheid en weinig invloed van warmte en vocht. Tevens is er een grote kans dat je de blisterverpakking tegenkomt bij onderdelen van hardware. Dat lijkt gezien de functionaliteit van deze verpakkingsvorm wellicht overbodig, maar het kan zomaar zijn dat jouw hardware dankzij het blistermateriaal heeft weten te overleven. Let maar eens op hoeveel producten er al verpakt zijn in blister. Dit product is dankzij zijn evolutie in de laatste jaren wellicht wel dé verpakking van de toekomst.