De componenten van een leuke tuin

tuin

De tuin is een oase van rust. Het is de plek waar je een groot deel van je vrije tijd wilt doorbrengen. Gewoon even lekker zitten en ontspannen zonder verder ergens aan te hoeven denken. Dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait. Het is dan natuurlijk wel ook belangrijk dat de tuin zelf een ontspannende omgeving wordt. Dit betekent dus ook dat er eerst wat werk verzet moet worden. Welke componenten maken een tuin zo dat deze ook echt een gevoel van ontspanning oproept? Let dan in ieder geval op de volgende zaken bij het inrichten.

Zitten en liggen in jouw tuin

Voorwaarde nummer 1 om lekker te kunnen ontspannen in de tuin is dat er plekken zijn waar je daadwerkelijk lekker kunt relaxen. Dat betekent dus dat je in het ontwerp aandacht moet hebben voor het maken van zitjes en hoekjes. Dit doe je bij voorkeur door ruimte te maken voor bijvoorbeeld een mooie loungeset. Dit is immers de ultieme manier om te ontspannen. Loungen houdt dan ook het midden tussen zitten en liggen. Je relaxt door lekker onderuit te hangen op stevige, maar comfortabele banken die speciaal voor de tuin ontworpen zijn. Een goede set zoeken is een must.

tuin met loungeset
tuin met loungeset

Rustgevend maken van de tuin

De omgeving rondom de loungesets is ook van belang. Wie immers lekker op een bank ligt of zit, maar wel tegen een onrustige omgeving aankijkt, zal zich nog steeds niet heel erg tot rust voelen komen. Zorg daarom ook dat bijvoorbeeld de planten en bloemen goed bij elkaar passen en de uitstraling hebben die jij fijn vindt. Dit is immers een belangrijke voorwaarde om te kunnen genieten van de tuin. Door hier rekening mee te houden vanaf het eerste moment van ontwerpen kan er veel beter voor gezorgd worden dat de tuin een fijne plek wordt om te vertoeven.

Meerdere delen

Hoe klein of hoe groot je tuin ook is, het is altijd aan te raden om de tuin in stukjes op te delen. Zo kan je ook leuke verschillende relaxhoekjes maken. Terwijl je andere delen juist weer meer kan gebruiken voor het echte tuinieren. Ook lekker werken in de tuin kan immers zeer ontspannend zijn. Door hier een goede balans in te vinden kan je zorgen dat je het maximale uit je tuin haalt. Uiteindelijk is dit immers ook precies de bedoeling die men ooit had met tuinen door deze als onderdeel van de woonbeleving mee te nemen in het geheel.

Hulp vragen

Het kan aantrekkelijk zijn om het ontwerp niet geheel zelf te doen. Wanneer een echt succes van de tuin gemaakt moet worden, is het vaak slimmer om een professional te laten meedenken. Je kunt dan de ruwe idee├źn die je hebt laten aanscherpen en tot een geheel laten vormen door iemand met veel kennis van het design van tuinen. Zo zorg je bijvoorbeeld dat je niet in valkuilen trapt waar anderen wel in getrapt zijn. De kenner kan dit gemakkelijk voor je voorkomen. Alle reden om dit dus als serieuze optie te zien. Dit maakt de kans van slagen flink groter.

Goed bijhouden van de tuin

Het is ook belangrijk om de tuin goed bij te houden. Juist het onderhoud zorgt ervoor dat de tuin goed blijft om lekker in te loungen op je loungeset. Wie hier met regelmaat aandacht aan besteedt zal bovendien geen echt grote klus wachten. Juist door het bijhouden blijft de tuin goed beheersbaar. Op het moment dat de zon dan begint te schijnen kan direct in de tuin plaatsgenomen worden en lekker van het goede leven genoten worden. Wie droomt hier nu niet van. Zeker de bezitters van een eigen tuin doen er goed aan dit zeer serieus te nemen.